Imorgon börjar Open Government Partnerships konferens här i Brasilia. Organisationen grundades av åtta länder i samband med FNs generalförsamling i höstas. Men har på bara ett drygt halvår samlat hela 55 medlemsstater och mängder av organisationer, från världens alla hörn.
På konferensen deltar förutom Brasiliens president Dimla Rousseff, Tanzanias president Jakaya Kikwete, Georgiens premiärminister Nika Gilauri och USAs utrikesminister Hillary Clinton.
Hela samlingen av deltagare är brokig och det är inte svårt att läsa ut såväl entusiasm som idealism i programmet där ministrar från länder som Azerbadjan, Liberia, Tunisien med flera deltar tillsammans med organisationer som Internationella juristkommissionen, Transparency international, och Open Society Foundation i Mongoliet.
Ett första givet mål för de länder som deltar är att samla kunskaper för att genom öppenhet och transparens i offentligt beslutsfattande och i offentliga budgetar minska förutsättningarna för korruption. Ett annat mål för många av deltagarna – om än inte för alla – är att lära om hur man kan förbättra metoderna för medborgarnas deltagande i beslutsfattandet.
En intressant bakgrund till konferensen är att Brasilien i höstas fattade beslut om en ny lag för informationsfrihet (lag 12.527/2011). Initiativet togs för länge sedan, men med åren har det utvecklats och nu blivit betydligt mer omfattande än vad som inledningsvis var tanken. I en mycket intressant analys av lagen, skriver Greg Michener bland annat att:
Perhaps the law’s most innovative feature is its emphasis on formats that are open, machine-readable, and non-proprietary (Art. 8 VI:3 ii & iii). This provision will help technologists, data-based journalists, and skilled citizens to re-use public information for analysis or applications with greater ease.
Återkommer om vad som sägs!
En kommentar