I veckan vann det gamla högerpartiet Arena valet till El Salvadors kongress. Jag har ingen aning om vilka konsekvenser det kommer att få. Men den stora frågan i valet var uppenbarligen bristen på säkerhet i landet. Enligt regeringen mördas i snitt 14 personer per dag.
Man förstår hur mycket det är om man jämför med inbördeskriget 1980 tilll 1992, då ca 75 000 personer dog, vilket per dag innebär ungefär 15. Mordfrekvensen beror inte bara på narkotikabrottsligheten, men en stor det gör det.
För några veckor sedan svarade El Salvadors president Marcelo Funes därför positivt på Guatemalas presidents förslag om att man måste öppna för en debatt om legalisering av handeln med droger för att kunna bekämpa brottsligheten i regionen. Sedan ändrade han sig efter tryck från Janet Napolitano. Och nu får den elsalvadoranska hårda-handen-politiken dessutom beröm av USAs assistance secretary of state, så att Funes och den nya kongressen verkligen inte ska ändra politik, trots att det lett till att mordfrekvensen fördubblats på 10 år.
Det är parodiskt. I kriget mot narkotikan spelar det ingen roll hur många som drabbas. Det handlar bara om att visa att “man gör något”. Här kommer några exempel från de senaste dagarnas nyheter:
1, I östra Honduras har man hittat 62 illegala landningsbanor som narkotikasmugglare använder för att mellanlanda på vägen från Anderna till USA. Någonstans mellan 80 och 90 procent av allt kokain som används i USA transporteas via Honduras. Men ändå är det ingen som tror att konsumtionen kommer att minska trots att den honduranska militären nu kan förstöra landningsbanorna.
2, I Paraguay brände polisen förra veckan 242 ton marijuana. Det motsvarade 65 procent av hela förra årets beslag. Men trots att Paraguay är Sydamerikas största producent av marijuana och 80 procent av produktionen hamnar på den brasilianska marknaden, är det ingen som tror att konsumtionen kommer att gå ned här. Det löser sig på något annat sätt.
Och så kommer det alltid att vara. Så länge folk vill använda narkotika kommer den att finnas.
En kommentar