Under året verkar det ha skapats ett format för hur lokala legaliseringsdebatter sätter igång i Latinamerika. Först var det Guatemala, nu är det Uruguay.
1, Bara ett par dagar efter att Otto Pérez Molina installerats som president i Guatemala i januari började han utan förvarning prata om legalisering av narkotika som regional strategi för att motverka det narkotikafinansierade våldet. Något konkret förslag har han dock ännu inte presenterat. En artikel i The Guardian från i april är den senaste beskrivningen av politiken.
Den 20 juni presenterade den uruguayanska regeringen ett 15-punkters program med titeln “Strategi för livet och samlivet”. Försvars- och inrikesministrarna presenterade politiken tillsammans med ministern för social utveckling, och bakgrunden är det ökade våldet, osäkerheten och narkotikahandeln.
En av punkterna lyder “Reglerad och kontrollerad legalisering av marijuana”. Men trots att programmet har 20 sidor får man inte veta mer. I pressmeddelandet förklarar regeringen dock att statens roll i produktionen ska vara stark och att politiken även ska föras internationellt.
Den första delen av formatet är att förslaget presenteras som säkerhetspolitik, kommer som en överraskning och utan några detaljer. Nyckelorden är reglering och legalisering för att motverka våldet.
2, Otto Pérez Molina är tidigare general för den guatemalanska säkerhetstjänsten och en av dem som drev inbördeskriget på 1980-talet. Den lokala vänstern blev därför helt paff över legaliseringsförslaget, men reagerade positivt. De konservativa medierna däremot negativt.
José Mujica är tidigare gerillakrigare och väl förankrad i den moderna latinamerikanska vänstern. Den uruguayanska oppositionen i Alianza Nacional – tydlig latinamerikansk höger – var dock mycket kritisk redan från början men utan genomtänkta svar.
Den andra delen av formatet är alltså att legaliseringsförslag lika gärna kan skjutas från höger som vänster, och att oppositionen inte vet vad den ska säga.
3, Ju starkare stöd Pérez Molina fick internationellt för sitt ställningstagande desto mer skeptisk blev vänstern. Samtidigt hittade medierna allt fler anledningar att stödja politiken. Bilden av Pérez Molina som nytänkare har nu satt sig och man läser aldrig längre om hans eventuella deltagande i krigsbrott eller andra människorättskränkningar under inbördeskriget. Därmed har vänstern förlorat sin viktigaste fråga.
Även José Mujica har fått starkt stöd i internationella medier. De uruguayanska tidningarna berättar utförligt att Mario Vargas Llosa skrivit en artikel i El País med titeln “Marijuanan kommer ut ur garderoben” som hyllar det uruguayanska initiativet, och att The Economist och Time menar att den uruguayanska presidenten är en föregångare.
Den uruguayanska oppositionen kommer därför snart att känna sig isolerad, och det är i längden svårt att vara emot det som internationella medier hyllar.
Den tredje delen av formatet är alltså att internationella medier gör legaliseringsförespråkarna till statsmän och marginaliserar den lokala oppositionen.
Frågan är nu vem som är näst på tur. Chile? Chile gillar inte att ligga efter i Latinamerika, och president Sebastian Piñera har en mycket besvärlig studentbaserad vänsteropposition.