Argentinas förre president Nestor Kirchner (2003 – 2007) dog för några timmar sedan i en hjärtattack. Frågan är vilket minnet av honom blir? Redan nu kristalliserar sig några slutsatser.
Den klassiska dagstidningen La Nacion har som första analys att Kirchner aldrig lämnade makten, varken som guvernör i provinsen Santa Cruz, eller som president. Även om han formellt avgick 2007, så var det aldrig någon hemlighet att han skulle ställa upp igen efter att hustrun och nuvarande presidenten Christina Kirchners mandat gått ut 2011.
Även Argentinas största dagstidning Clarín gör en liknande analys, och kallar honom för en passionerad konstruktör av makt.
Men spannet i Argentinas politiska debatt visar sig i att den makt- och korruptionskritiska dagstidningen Página 12 inleder med att citera Estela de Carlotto från människorättsorganisationen Mödrarna vid Plaza de May0, som säger: “Vårt land behövde den här mannen så mycket. Han var oumbärlig”.
Bakgrunden är förstås att högsta domstolen under Nestor Kirchners styre, förklarade attCarlos Menems lagar Punto Final och Obediencia Debida, som satte punkt för rättegångarna mot militärerna som styrde på 1970-talet, var anti-konstitutionella och att rättegångarna skulle öppnas igen. Detta fick en mycket stor och positiv inverkan på hela samhällsdebatten i Argentina under flera år.
Internationellt kommer dock bilden av Nestor Kirchner som en som motarbetade de positiva effekterna av globaliseringen, troligen att bestå. Även viljan att samarbeta med Hugo Chavez ger svåra fläckar. Men i båda dessa frågor ligger makten nu hos Christina Kirchner, som förvaltar arvet efter dem båda.
The Economist kommentar om Kirchner finns här:
http://www.economist.com/node/17361604?story_id=17361604&fsrc=rss