(Denna artikel publicerades i UNT 10/1. Dock ej på nätet)
“Det finns i dagsläget ingen som säger att vi kommer att lägga ut våra databaser externt”, svarar redovisningschefen när jag frågar om inte Uppsala kommun kunde lägga ut ekonomisystemet på hemsidan så att alla som vill kan se hur kommunen använder skattebetalarnas pengar.
Mejlkonversationen med kommunen är effektiv och jag hamnar snabbt hos rätt person. Medborgarvänligt i högsta grad. Jag hittar också PDF-filer med årsredovisningar och statistik på hemsidan. Men om jag vill titta efter djupare, kontrollera utgifterna i samband med bygget av den nya Centralstationen till exempel, tar det stopp.
Hos organisationen Contas Abertas – Öppna konton – här i Brasilia, står däremot Gil Castello Branco och visar på projektorbilden att vi nu är inne i presidentadministrationens konto i statens bokföringssystem. Han pekar på dagens utgiftsposter, vem som har bokfört vad och hur mycket varje inköp har kostat.
Några timmar tidigare har till exempel användare “Marcos”, som även identifieras med personnummer, bokfört inköp av 50 färgpatroner till faxar och kopieringsautomater för 2 850 reais. “Inget underligt med det”, förklarar Castello Branco. “Jag vill bara visa vilka möjligheter vi har till kontroll.”
Contas Abertas fick inloggningsuppgifter till statens bokföringssystem från några parlamentariker 2005 för att kunna hjälpa till i arbetet mot korruptionen. Men sedan i maj i år finns samma siffror på regeringens “Öppenhetsportal”. Vem som helst kan där se statens alla utbetalningar direkt när de bokförs.
Organisationen har ett halvdussin journalister som granskar olika delar av bokföringssystemet och producerar nyheter på löpande band. De hjälper också andra journalister som får tips, eller håller på med något grävarbete att undersöka hur statliga pengar har hanterats.
I en av höstens undersökningar skärskådade Contas Abertas till exempel de tre statliga program som arbetar med flygsäkerheten i landet. Trots att det bara var två månader kvar på året, hade endast hälften av de budgeterade pengarna använts. Det är ett problem både för att inrikesflyget är en av de största utmaningarna inför fotbolls-VM 2014, och för att myndigheter som har för mycket pengar kvar i slutet av budgetåret gör av med dem på fel saker.
“Vi har ingen politisk koppling”, förklarar Castello Branco. “Vi är en del av det civila samhället. Mer öppenhet kring de offentliga resurserna leder till bättre kontroll, vilket gör att pengarna kan användas till det som är viktigt. Och som du ser har vi, precis som alla myndigheter, en brasiliansk flagga här på kontoret. Vi visar med den att vi också arbetar för Brasilien, och att vi inte är statens motståndare.”
När ska Uppsala kommun ge Uppsalaborna samma möjlighet? Om det nu är tekniskt möjligt borde skattebetalarna kunna följa hur deras pengar används.
6 kommentarer