I Brasilien kan man inte annat än intressera sig för skogens framtid. Läste därför Filters mycket intressanta reportage om bristen på miljöhänsyn i avverkningen av den svenska skogen.
Särskilt upprörande var Skogsstyrelsens redovisning av hur avverkningen följer skogsvårdslagens paragraf 30 som enligt artikeln säger att bolagen ska”spara gamla träd och boträd för fåglar, lämna kantzoner vid vattendrag, spara små biotoper vid fuktig mark, undvika körskador, lämna kvar död ved och inte köra över kulturlämningar”. Men, skriver Ola Sandstig i Filter:
För tio år sedan underkändes 22 procent av alla avverkningar. Därefter har siffrorna sakta men säkert försämrats till årets bottennotering, där 37 procent av alla avverkningar inte ens når upp till lagens krav på miljöhänsyn.
Och trots denna uppenbara nonchalans från skogsbolagens sida har inte ett enda företag sedan skogsvårdslagen skrevs 1993 blivit fälld för brott mot paragraf 30. I dagens Studio ett kunde man höra om hur en man på Gotland på fyllan fällt tre tallar hos grannen för att få bättre utsikt mot havet. Kvinnan har stämt mannen och kräver 400 000 kr i skadestånd för värdet på veden, nyplantering mm. Man undrar vem som har rätt att stämma skogsbolagen?
Tack vare en intressant uppgift i min portugisiska-klass där vi ska hålla föredrag om miljöproblem, så började jag gräva lite mer i detta. Det är ju roligare att prata om problem i Sverige än att ständigt tjata om avverkningar i den brasilianska skogen som har minskat från 27 000 kvadratkilometer 2004 till 6000 i år, det lägsta sedan mätningarna inleddes 1988.
Nåväl, om inte haveriet med skogsbolagens nonchalans vore nog, så framstår Skogsstyrelsen som branschens perfekta statliga partner. I Skogsstyrelsens årsredovisning finns en uppföljning av de 12 statliga miljömålen som har bäring på skogen, och där visar det sig att endast 2 (!) har uppnåtts. Något råder det osäkerhet om, men de allra flesta har inte ens nästan uppnåtts. Läs den tragikomiska sammanfattningen av måluppfyllelsen här:
Skogsstyrelsen Årsredovisning 2010 – om miljömålen i skogen (PDF)
Måluppfyllelse 17 %, och generaldirektör Monika Stridsman nämner inte ens detta i sin inledning.
Nu är det förstås inte Skogsstyrelsen som är ansvarig för att målen ska uppnås. Men uppföljningsansvaret borde ju göra att man slog larm stort och brett och såg till att detta blev en stor politisk debatt. För om man inte vill ta strid ser det ju lätt ut som att myndigheten företräder branschens intressen.